Domácí zmrzlina
Pravá domácí zmrzlina
Počátek zmrzliny...
Je parné léto (nevztahuje se na zimu ), slunce praží na auta, že by je šlo použít jako pánve, na bazénu je přeplněno, zkrátka léto v plném proudu. Mnoho lidí již omrzelo čekat, než se rozpustí jako sněhuláci, a tak ejhle! Vynalézaví číňané přišli na nápad lízat sněhovou hmotu ochucenou medem. To se však stalo asi v roce 1000 př. n. l, a tak do letošního roku (tedy více jak 3000 let) měla zmrzlina čas se vylepšit, a jak se zdá, tento vývoj se ne a ne zastavit. V starověkém Řecku se velice drahý sníh dochucoval vínem, či směsicí různých výtažků z ovoce. Arabové zase schladili sirup, přidali mléko a ořechy. A třebas Peršané chladili pudink ze špaget ( vlastně taky možnost, ale kdo by to dnes jedl, že?). Ale opravdovou zmrzlinu, která se s jistými změnami vyrábí až do teď, vynalezli Mongolové. Protože přes noc klesala teplota na jejich pastvinách až k nule, nebyl žádný problém, nechat přes noc zmrznout různé druhy mléka (nejčastěji se používalo kozí, ale mohli jsme se setkat i s velbloudím). Mezi lety 1535 - 1540 francouzský cukrář chladí oslazenou vodu s různými sirupy a za chvíli se tato pochoutka dostává i k Jindřichovi II, který ji použije, jako pamlsek na své svatební hostině. Samozřejmě si recept pokoušejí nechat jen pro sebe, avšak počátkem roku 1672 se otevírá ve francii první zmrzlinová kavárna na světě. Recept se pak začne šířit a šířit, vylepšovat a vylepšovat, a tak má dnes skoro každá země svůj vlastní fígl na zmrzku.
Pravá smetanová zmrzlina...
A teď konečně nechme zaznít jako zvon nejvábivějšího hlasu tomuto výtečnému receptu!
Co potřebujeme:
- 1/2 kelímku smetany
- 2-3 polévkové lžíce cukru moučky
- 1 kelímek Valašského jogurtu
-
libovolně zvolené ovoce (dobrou zkušenost mám s borůvkami) nebo např. kávu či kakao
Cedník vyložíme suchou utěrkou a vyklopíme do něj celou vaničku Valašského jogurtu. Necháme jogurt asi hodinu "vypotit" (jinak se říká vykapat) a mezi tím rozmixujeme ovoce, nebo necháme kávu či kakao smísit se smetanou. Po vypocení jogurt vlejeme do dózy, nejlépe kulaté a smísíme se smetanou. Mícháme směs jogurtu se smetanou tak dlouho, dokud se přestanou objevovat ostrůvky jogurtu a poté přidáme rozmixované ovoce. Vaničku přikrejeme fólií a přiklapneme víčkem. Krabičku se zmrzlinovou směsí vložíme do mrazáku na 6-12 hodin. Každou hodinu směs promícháme, aby nevznikla nepřiměřená krusta či ledové krystalky. Směs vytáhneme z mrazáku 10-15 minut před podáváním. Můžeme vložit do zmrzlinářských kornoutků či pouze do misek. Dá se dozdobit také čokoládovou polevou, či kousky čokolády, ale poleva přetlačí chuť ovoce. Výrobu zmrzliny u nás ocení i Sněženka, neboť dostane zbytky ovoce .
Dobrou chuť přeje Lassie a "ujídač" Sněženka .